Thursday, January 2, 2014

Perdana Menteri Malaysia Selepas DS NAJIB RAZAK

6 comments


Inilah PM ke-7 ye adik2.Itu pun dengan andaian kalau UMNO/BN masih berkuasa sekurang-kurangnya sampai PRU 15
DS AHMAD  ZAHID HAMIDI






Atee, bangga teman ,akhirnya ada gak orang peghak jadi pm yerr..


TAPI..


Kenapa bukan…




TS Muhyidin Yassin

Umur
Seniority : TSMY> Najib.melihat keadaan sekarang, Najib mungkin jadi PM , at least untuk 2 penggal iaitu 8 tahun ++. By the time Najib lepaskan jawatan , umur TSMY sudah terlalu tua.
Tak sebulu
Kalau mengikut keputusan PU UMNO 2004 , sepatutnya TSMY menjadi TPM selepas Pak Lah jadi PM. Tambahan pulak Pak Lah ngan TSMY ni dulu satu team B .Najib ni team A, tak kisah lah walaupun dia ni team A jadian  dulu , tapi  disebabkan  pengaruh TunM masih lagi kuat , TunM  berjaya mempengaruhi PakLah untuk angkat Najib jadi TPM masa itu.
Aku lagi layak, pasaipa ko bagi orang selepas naik aku TPM lak?? Berbulu kot .
Yup, TSMY dengan Najib memang tak sebulu , lagi2 la bila Najib potong que , ni skang bila Najib jd PM, TSMY cuma dibagi jaga menteri pendidikan sahaja. (selain TPM)
Bukanlah nak kata Pendidikan tak penting , tapi secara tradisinya, mana-mana portfolio kritikal negara seperti Kewangan, Pertahanan dan Dalam Negeri sepatutnya dipegang samada PM dan TPM.Ni tak. Pertahanan bagi Hishamuddin, Dalam Negeri bagi kat Zahid , dan kewangan tapau kat Najib sendrik jelas lagi bersuluh , selagi Najib jadi PM  dan bersara sebagai Mantan PM,selagi itulah TSMY tidak mungkin akan jadi PM ke-7!!


Kenapa bukan…
DS Hishamuddin Tun Hussein
Walaupun sepupu, Hishammudin bukan pilihan sebab dia ni dulu orang kuat TunM ,dan dia ni genuine team A dulu, bukan macam Najib , play safe.Eh, bukan TunM ke yang naikkan Najib? Apahal Najib nak cuak balik kat TunM??
Brader..TunM Cuma balas budi bapak Najib je...Kegagalan utama TunM ialah meyediakan sekumpulan pemimpin pelapis yang berfikiran macam dia jugak. Beliau gagal pilih pengganti untuk teruskan legasi dia .Najib pun tahu TunM bukan harap sangat dia mampu pimpin Malaysia.
Tapi ntah pasaipa , dia terkenangkan Tun Razak barangkali , tuptup , diangkat Najib, dengan harapan Najib boleh jadi macam mentor dia (Tun Razak) dulu jugak…
Selagi TunM hidup, Hishamuddin takkan jadi PM lepas Najib, titik.



Kenapa bukan…


KJ
Rilek brader.Walaupun aura kodalam pemuda  lain macam, perjalanan ko masih jauh. Setidak-tidakya bukan untuk dua atau tiga penggal lagi.





Kenapa bukan…
DS Shafie Apdal
Sapa ntah dia ni?? Dua benda yang aku tau pasal dia, dia ada Alphard kaler silver,sebab aku  ternampakmasa aku touch down balik Jepun hari tuh kt KLIA.Satu lagi, dia ni calon feveret untuk Naib Presiden akan datang. Sumbangan dia initiate UMNO kat Sabah menjadikan mengapa dia cepat naik secara tiba2, tapi semua orang tahu , benda yang  naik cepat , biasanya turun pun cepat..







Kenapa bukan…

DS Mukhriz Mahathir
Kalu Hishammuddin genuine supporter, dia ni bapak proxy untuk TunM. Out of race.
Dengarnya dia nak mencabar untuk Naib Pengerusi. Kalau pencalonan cukup , dia ni bakal pencabar hebat  Hishammuddin(memandangkan calon dari Sabah,Shafie sudah secure). Tak keterlaluan kata kalau kalah pun tipis je.Undi pemuda sangat kritikal.Mana-mana calon yang ngam dengan KJ, itulah yang menang, obviously orang itu pasti bukan Mukhriz..Sorry datuk.Next season maybe.


 ................................

Bagaimanapun, ini ramalan sahaja. Itu pun kalau Najib tak buat benda merepek-repek , contohnya jual Genting kat Israel ke.ataupun lantik Rosmah jadi Senator sebelum jadi Menteri Wanita Dan Permata (kementerian baru)
Ko ingat lagi first time dulu  tengok sarkis, macammana persaan kau? Kagum ..whoaa whoa omaigodd.
Masuk kali kedua pun kagum lagi, tepuk tangan.. kali ketiga pun,, keempat kelima..keenam ketujuh ..

Tapi kalu dah tengok hari-hari, masuk umur 27 tahun, takkan takleh agak kot paten sarkis tunak wat orang kagum camana.Macam itu jugaklah alif mim nun wau, alif tendang wau..AMNO.

Read More
Related Posts with Thumbnails