Friday, October 30, 2009

§::Work of The Month

7 comments

Starting from this month , the current of selected work will be chosen and posted frequently(hope so..).

Well, for this very first-time,here a main logo of this site, which  derived  in a few customs and variation appearances.




Matching with really"silver", i'd found, it very lame when it also looking like grey-metal..


So, it will be better, even look-like DC-comic's style



Perhaps adding some background would be nice,but for this I only can see the chrome text-effect suit with rainbow-ed-smoke background(very similiar to current TV3's scheme concept,hohohoho..)


Then ,i tried to put in a little bit wider, and so people can call it banner..



 ..and so i wonder if it looked something glamorous when the logo is getting smaller..





..maybe,adding some rectangle around would be cool enough , but not for this ciplak-style(from quick-silver)


p/s:actually i m still looking for the originality for my work ,and  you can assume that i'd done my homework..bcoz , i really love homework , yeyeah!
any comments , critics, or ideas are welcomed...4649ね





Read More

Sunday, October 25, 2009

Flash-Mob

3 comments

Flash-mob adalah sebuah persembahan yang mungkin berbentuk tarian ,nyayian atau lakonan yang dikoordinasi oleh sekumpulan manusia, sebagai salah satu medium untuk menyampaikan mesej kepada masyarakat dengan lebih dekat,yang mana peserta-peserta ini memula berpura-pura macam orang biasa, pastu tak pasal-pasal join sekaki . Kadang-kadang flash-mob ni boleh juga berbentuk satu protes atau demonstrasi kerana ia lebih realistik dan menarik ,berbanding daripada terpekik-terlolong+baling botol+bakar kereta orang--->yang jelas merosakkan harta benda,jiwa dan identiti masyarakat.


VARIASI

Antara flash-mob yang aku rasa cool....


Tribute to Mochael Jackson:
Lokasi kat Stockholm, Sweden dan seramai 300 orang peserta.Form die, menari ramai-ramai sambil diiringi lagu "Beat It".Diadakan sebaik sahaja pengumuman kematiaan Michael Jackson.





Improv Everywhere:
 Lokasi kat Grand Central Station,NY,US.Seramai 207 orang peserta kejang kat tengah-tengah stesen yang sibuk tu..




Do Re MI:
Lokasi kat Antwerp,Belgium.Peserta lebih kurang200 orang gak. Yang ni tak silap aku untuk promo rancangan realiti TV oleh stesen tv kat sana untuk rancangan 'The Sound Of Music'  (macam AF+Sehati Berdansa kot...)Seriesly memang terhibur.Kalo wat kat Nagoya Eki nih, mau terlepas train nih, kene plak hari nak balik Mesia , naik shinkansen la jawapnye..



Last But Not Least..

Yang ni plak Digi Malaysia yang buat.Promo untuk program 'Digi Unlimited Music' derang.Diorang buat merata-rata tempat kat Malaysia,tapi bawah ni yang aku rasa cam best dan yang pasti tak seramai 200 orang...


credit to: infomofo,niesa(bajet)chomel

Read More

Tuesday, October 20, 2009

/////Menara Condong//////

353 comments

Leaning_Towers_main
Bercakap mengenai menara condong, dalam kepala otak korang pasti akan membayangkan Menara Condong Pisa yang terletak kat Itali.Memang tak dinafikan menara setinggi 55.86meter memang boleh sangatlah dikategorikan "The 7Wonders of The World" itu hebat dan mengkagumkan,tapi entri kali ini apa kata kalau kita usha2 antara menara-menara condong yang terkemuka di dunia(selain Pisa).

Menara Condong Niles, Illinois, USA

Leaning_Towers_1 
(images via: Roadside America, City-Data and Jodola)
Dengan senibentuk hampir menyamai menara Pisa,  Menara Condong Niles sebenarnya separuh ketinggian (94kaki) daripada kembarnya di Itali itu dan dibina pada tahun 1934. Menara ini tidak boleh dimasuki kerana bahagian dalaman tidak seindah bahagian luarannya dan ia hanya berfungsi sebagai menara air untuk pancuran-pancuran air di sekitarnya.

Menara Condong San Pietro di Castello, Venice, Italy

Leaning_Towers_2 
(images via: Slowtrav)
Walaupun tidak mempunyai tanah untuk didirikan bagunan,Venice juga tidak ketinggalan daripada mempunyai menara condongnya sendiri. Yang dimaksudkan ialah Menara Condong San Pietro di Castello. Disalut dalam cerah hanya batu Istrian berat, menjadikan menara loceng sangat menarik ,telah melengkapi San Martino sebagai sebuah gereja di atas pulau Venice Burano semenjak 1463.

Menara Milices, Rome, Italy

Leaning_Towers_3 
(images via: Virtual Tourist and Filor91)
Pembinaan Torre delle Milizie  telah dimulakan sekitar tahun 1200 dan siap dalam tahun 1280.Asalnya menara ini mempunyai 3 tingkat ,tapi akibat gempa bumi yang dahsyat pada 1348, menara ini menjadi satu tingkat sahaja. Bagaimanapun menara utama itu masih lagi berdiri kukuh walaupun telah condong sejak bencana itu meskipun  800 tahun sudah berlalu.Para saintis dan jurutera sepakat menyatakan bahawa tahap kecondongan menara ini akan bertambah dari 1.36darjah (sekarang) kepada 2.36darjah selepas 600 tahun ang akan datang, (itu pun jika tiada sebarang gempa bumi berlaku dalam tempoh tersebut).

Gereja  St Mary and All Saints, Chesterfield, UK

Leaning_Towers_4(images via: Pictures Of England, Tywkiwdbi and Allposters)
 Gereja St Mary and All Saints di Chesterfield, Derbyshire,terkenal sebagai legenda lebih berkurun-kurun lamanya yang mana ramai mencuba dan menjelaskan mengapa menaranya seolah-olah dipulas. Antara andaian-andaian yang menghiburkan mengenai menara itu ialah menara itu terkejut melihat seorang gadis berkahwin di gereja itu dan terpulas sehingga mendapat satu rupa lebih baik .(eh? tak condong pong, tapi menara ni tetap cool, nak wat camner kan..;)

Menara Greyfriars , King’s Lynn, UK

Leaning_Towers_5 
(images via: James Rye, BBC and BC/West-Norfolk)
Menara Greyfriars  merupakan satu-satunya tinggalan apabila biara pengikut mazhab St Francis dirobohkan pada 1538 semasa pembersihan rahib  dan pembubaran mazhab oleh Raja Henry VIII. Bagaimanapun Menara dibiarkan berdiri kerana ia satu mercu tanda berguna untuk pelaut-pelaut - sebagai sebuah rumah api .  Dengan tahap kecondongan sebanyak 1 darjah , Inisiatif untuk menegakkan Menara Greyfriars  telah dilakukan dengan tenaga buruh  pada tahun 2006 selepas kebimbangan telah dinyatakan yang ia boleh runtuh ke atas Theatre Royal hanya berhampiran.

Gereja Temple , Bristol, UK

Leaning_Towers_6 
(images via: Looking At Buildings, Archidave and ChurchCrawler)
 Gereja Temple   yang terletak di Bristol ini mencondong lebih kurang  5kaki dari puncak . Dengan ketinggian 114kaki , gereja ini dibina dari tahun 1312 dan hanya siap pada 1460, dibina di atas tapak milik gereja Kesatria Templar. Pengeboman Jerman semasa Perang Dunia Kedua  menyebabkan kerosakan yang tidak boleh dibaiki pada bahagian dalaman gereja dan pada 1958 bangunan itu telah diambil-alih  kerajaan  Inggeris.

Kastil Caerphilly , Wales

Leaning_Towers_7 
(images via: InfoBritain, Planetware and Chronicle)
Sesuai dengan fungsinya sebagai  salah sebuah kastil terbesar dan paling sukar ditawan di zaman pertengahan, Kastil Caerphilly digunakan untuk mengawal sempadan England-Wales,-menangkis sebarang serangan pemberontak dari Welsh. Pembinaan bermula 1268 dibawah  Gilbert de Clare ,dan bertahan kukuh sehinggalah diserang ketika Perang Saudara Inggeris pada tahun 1640,-di mana salah satu menara mulai condong.Sehingga ke hari ini,banyak kerja pemulihan dilakukan ,pun begitu menara berkenaan dibiarkan condong sebagai salah satu tanda khazanah warisan lampau.

Menara Bulat Biara Kilmacduagh, Ireland

Leaning_Towers_8 
(images via: Sacred Sites and A Student Of History)
Dengan ketinggian 110kaki,  Menara Bulat  Biara Kilmacduagh merupakan menara tertinggi(dalam kelasnya) di Ireland. Ia terletak berhampiran bandar  Gort dekat County Galway,mempunyai bukaan pintu 26kaki dari permukaan tanah  – satu perlindungan sangat berkesan untuk sami-sami  dan khazanah-khazanah keagamaan yang bernilai  apabila diancam dirampas oleh golongan Vikings ). Biara mula dibina pada abad ke-7 kemudian bahagian menara siap pada tahun abad-10.Walaupun ia mencondong sebanyak 1.5kaki, ia masih disahkan selamat dan kemungkinan runtuh sangat rendah.

Gereja Suurhusen , East Frisia, Germany

Leaning_Towers_9 
(images via: Wikipedia, Solidaridad and Cafeterra)

Pernah tercatat sebagai  Tahap kecondongan yang melampau Gereja Suurhusen   iaitu sebanyak 5.1939darjah,membolehkan ia tercatat sebagai " Menara Paling Condong Dalam Dunia" oleh Guinness World Book of Records.Selepas ia siap dibina pada tahun 1450, menara ini hanya mula mencodong pada lewat abad ke-19 selepas kawasan sekelilingnya dilanda banjir besar.Gereja berkenaan ditutup pada 1975 atas dasar keselamatan---dibuka semula setelah sedekad kemudian(mungkin setelah disahkan selamat??)

Gereja Oldehove , Leeuwarden, the Netherlands

Leaning_Towers_10 
(images via: Holland.com, Hindrik and Dromo)
The Old Tower in Leeuwarden, Fryslan, NL,sepatutnya merupakan menara tertinggi and paling menakjubkan berbanding menara-menara lain.Ini kerana,kerja pembinaannya terpaksa dihentikan setelah binaan mulai condong sekitar tahun 1533.Ini juga ditambah dengan dakwaan   arkitek utama menara ini, Jacob van Aaken, meninggal dunia pada 1532 .

Oude Kerk, Delft,  Netherlands

Leaning_Towers_11 
(images via: The Great Mirror, White Valentine and 7is7)
 Oude Kerk (Old Church/Gereja Old) terletak di bandar Delft ,Belanda ini setinggi 245 kaki and mencondong lebih kurang 6.5 kaki keluar dari vertikal .Pembinaannya bermula pada1325 dan siap pada 1350, selepas gereja utama siap pada 1246.Di dalam menara ini menempatkan loceng gergasi seberat 9 tan untuk kegunaan pihak gereja.Pun begitu ia jarang sekali dibunyikan sejak ia mula mencodong pada tahun 1570.

Nevyansk “Falling Tower”, Sverdlovsk, Russia

Leaning_Towers_12 
(images via: Tesis-Yekaterinburg TA, Absolute Astronomy and Konstantin Grishin)
Menara Nevyanskaya  dibina dalam yang pertama sebahagian daripada abad ke-18 oleh Akinfiy Demidov,  sekutu kuat Czar Peter Grea, 189 kaki menara tinggi condong hanya lebih 7 kaki keluar daripada vertikal.

Menara Huqiu, Suzhou , China

Leaning_Towers_13 
(images via: Ironrodart, Phototravel and Good Wish Holiday)

Terdiri daripada 7 tingkat, dengan ketinggian 157kaki dan 8 muka bersegi, Menara Huqiu dibina diantara taun 959-961 di atas sebuah bukit di Bandar Suzhou.Ia mulai condong selepas abad-17 dan ciri unik menara ini adalah ia tidak mempunyai anak-anak tangga dalaman - sesiapa inginkan melawat tingkat atas ,mereka perlu naik melalui penggunaan tangga-tangga boleh ubah.Dengan seberat 7,000tan  menara ini dibina sebahagian besarnya daripada batu dan sebahagian kecil tanah, serta bahagian atas menara itu menjengah ke luar  lebih 7.5 kaki, menyebabkan 2 daripada tiang-tiang sokongan retak, dan mencondong. 



Last but not least...




Menara Condong Teluk Intan,Perak, Malaysia.



Terletak di suatu Jalan Selat bersebelahan Jalan Pasar di tengah-tengah Bandar teluk Intan,Perak,menara ini menjulang setinggi 85 kaki(25.5meter).Rekabentuk binaannya yang unik dengan memaparkan keindahan seni pertukangan tradisional Cina, iaitu Pagoda, sama seperti binaan-binaan lazim yang terdapat di Tanah Besar China.Seimbas pandang dari luaran menara ini kelihatan terdiri daripada lapan tingkat berpandukan lapisan atap.Tetapi sebenarnya ia dibina terdiri daripada 3 tingkat sahaja dengan setiap tingkat dihubungkan oleh 110 anak tangga yang melingkar mengelilingi ruang dalam .Menara ini asalnya berfungsi sebagai tangki penyimpanan air,selain menempat jam gergasi di atasnya( yang masih lagi berfungsi sehingga ke hari ini).

Read More

Sunday, October 18, 2009

Back On the Track

9 comments


Flying-Back here.
I decided not to bring my camera along when i attended to every open-house,since i met my old-buddies and didn't wanted to interupt my precious moment with taking pictures.









Double-colored eye cat... Found it in back of my house.Really rare and hope could keep it as my pet.Please notice  this pic is NOT PHOTO-SHOPPED PICTURE.It real thing

  
This thing is the first thing i bought to my sis when I was in 1st year here.I thought she loved it and no wonder she sticked it in her first car with super-duper powerful glue...and really happy to see it weaving over and over again.It seem very famous in Malaysia nowadays with various-colorful type and design, well-said that even  men's car have this thing too.Somehow, i feel lucky when my sis said ,"hapela ko ni ...beli satu, belila banyak2, kawan akak sume tanye mane akak dapat mende ni tau..".
...erkk!?



PAHANG,KL,SELANGOR,N.SEMBILAN,MELAKA and JOHORE in 4DAYS


  Can count as a normal view in Temerloh.

Congratz to Shawn&CekSu,Acap&Su dan Bedah!!





Read More
Related Posts with Thumbnails